8 månader, igår

Igår blev Filippa 8 månader, stora tjejen. :)
Och i måndags fick hon sin andra tand.

Tandfen har varit på besök

Imorse vaknade Lippa som vanligt vid ungefär halv nio och hoppa runt i min säng som en tok. Men jag var ganska trött och tyckte inte det var lika kul som hon. Så jag satte ner henne i hennes säng så hon skulle få spralla av sig där, utan att hoppa på mig. Under tiden låg jag och halv sov i min säng bredvid. När mamma gick upp kom hon in och hämtade Lippa och bytte blöja på henne så jag skulle kunna få ligga kvar en stund till och bara njuta av värmen i sängen. Vilket var hur skönt som helst.

När jag kom upp var frukosten färdig och det var bara att hugga in. Filippa blev avundsjuk över att vi fick äta smörgåsar och dricka te ur roliga koppar med fina figurer på. Så det var bara att gå till frysen och leta fram rostbröd och tina upp, skära i små tärningar och servera lill fröken. När mamma (Lippas mormor) druckit upp sitt te var koppen fortfarande väldigt intressant, så Lippa fick provdricka lite ur muggen. Tror hon tyckte det luktade ganska gott i muggen för hon försökte trycka in hela huvudet i koppen och slicka i botten. Nog för att hon är liten, men inte så liten.
Sen var det grötdags för Filippa, det är alltid lika gott. Fast idag var det kladdigare än vanligt. Det var gröt överallt och det slutade i ett bad i diskhon. Det var uppskattat, för hon bara satt där och njöt i vattnet. Man blev faktiskt lite avundsjuk.

När min syrra kom upp och busade lite med Filippa så märkte vi att tandfen varit på besökt och lämnat ett litet spår. Högra framtanden där nere hade börjat kika fram i tandköket. När man känner med fingret känner man en vass sak som sitter där. Och denna sak, är Filippas första tand!
Vissa tycker nog att hon är ganska sen med att få sin första tand eftersom hon blir 8 månader nästa lördag. Men då ska jag berätta för er att jag tror faktiskt att hon har fyra tänder snart. Granntanden till den som kikat fram nu är på god väg, och kanske till och med bryter igenom dom närmaste dagarna, kanske imorgon. Och i överkäken börjar det synas lite grann också, men än så länge är det bara något vitt som man ser genom tandköttet.

På eftermiddagen åkte hela familjen till skärholmen och handlade lite grann. Men vi köpte ingenting till varken mig eller Filippa. Syrran skulle köpa lite smink och pappa skulle köpa mat till sina älskade fåglar som han har på besök varje höst och vinter. Och nu har vi inte hunnit med så mycket mer.

Tjingeling!

Min dag

Imorse ställde vi i alla fall klockan på 8.15 så man skulle få kunna dra sig en stund. Det är ju så fruktansvärt kallt att kliva ur sängen på mornarna. Det är ju så himla skönt att ligga under täcket och bara ligga där. Speciellt när man har en fantastisk dotter som ligger och sover bredvid en. När klockan ringde första gången låg Lippa fortfarande och sov tätt intill mig. Hon reagerade inte alls på att mobilen pep, men som tur var så gjorde jag det. Men tryckte på snooze så man fick ligga kvar där en stund. Andra gången när det pep i mobilen så reagerade hon lite grann och började knorva runt innan hon satte sig upp och kollade yrvaket på mig och log. Finns det något vackrare?

I vanliga fall brukar Filippa få krypa runt och leka en stund innan hon får sin frukost. Men idag hade vi inte riktigt tid med det. Direkt när vi kom upp på övervåningen satte jag på teven och barnprogram, inte för Lippas skull kanske, mer för min. Sen gick jag ut i köket och gjorde ordning min frukost. Te och mackor. Efter jag halv slängt i mig frukosten var det dags för Filippas gröt. Fruktgröt med päron och banan smak. Hon har aldrig ätit den förut så var kul att se vad hon tyckte om den, och den toma skålen pratar nog för sig själv.


Efter frukosten sprang jag ner och klädde på mig, jeans och en lång polo. Letade reda på lite kläder till lill skrutten och klädde på henne. Men irriterande nog kunde jag inte hitta hennes strumpor. Eller jag hittade två strumpor, men av olika par. En rosa med bamse på och en grön. Väldigt fint! Slängde en titt på klockan och konstaterade att jag absolut inte hade någon tid med strumpletande. Pappa sa att han kunde ha Filippa hemma hos sig så slapp jag stressa ännumera. Klär på mig ytterkläderna och går till bussen. Glad över att jag slipper springa, som jag hade behövt göra om jag skulle haft vagnen med mig.


Mötte Anki precis innan för dörren till klassrummet och vi gick direkt ner till fiket och hon bjöd mig på en te. Vi satt och pratade en stund om Flippa och barn överhuvudtaget. Sen gick vi in lite på projektarbetet som jag ska göra under hösten och våren. Först hade hon inte tyckt att det varit någon bra idé, men efter att hon tänkt efter en stund älskade hon idéen. Så nu ska jag göra min egna kokbok.  Vid halv elva tiden gick vi upp till klassrummet och jag presenterade mig för den nya klassen som verkar vara riktig trevlig. Berättade lite varför jag inte kunde ta studenten när jag egentligen skulle gjort det och sådär. Och Anki la in att Filippa var hur söt som helst.


Starx efter tolv kom jag hem till en glad Filippa som mötte mig i hallen. Hon verkade glad över att se mig, men hade inte strulat något med pappa. Hon hade lekt en stund och sen krypit upp i hans knä och somnat. Och sen har jag inte hunnit med så mycket mer idag. Har tagit det lugnt eftersom jag fortfarande är lite förkyld. Förkylningen har blivit bättre sen igår, men halsontet har nästan blivit värre. Får lite rethosta.

image193


Sjukling

Just nu är halstabletter och näsdukar mina bästa kompisar. Igår kväll började jag känna mig lite små snorig men trodde inte det skulle bli något utav det. Trodde det skulle försvinna under natten. Men så fel jag hade då. Istället vaknade jag med en genomtjock näsa, dunkande huvudvärk, ont i halsen och öronen. Kanoners!
All energi idag kommer gå åt att orka ta sig igenom dagen, med en sprallig Filippa. Allt annat jag tänkt göra får vänta tills jag är lite piggare igen. Det känns helt plötsligt inte riktigt lika viktigt längre.

Imorgon ska jag till skolan och presentera mig för den nya klassen, om jag inte är sjukare vill säga. Då får jag ringa till Anki och säga att jag kommer nästa vecka i stället. Är ju inte speciellt kul att stå framför en helt ny klass om man är sjuk med feber och hela baletten. Men är det inte värre än såhär så tar jag mig ner till skolan och presenterar mig. Sen är det bara att åka hem och ta det lugnt igen.

Nej nu ska jag lägga mig i soffan igen och glo på tv, det är lite för jobbigt att sitta upp med denna huvudvärk.
Tjingeling!

Chokladmuffins

Sitter just nu och väntar på att ugnen ska bli varm så jag kan grädda mina muffins som jag precis slängt ihop. Mamma och syrran är ute och övningskör och jag visste inte vad jag skulle göra när jag och Lippa är ensamma så bestämde mig för att baka, chokladmuffins. Och så lyssnar vi på musik också, just nu är det Pink - Family portrait, fast snart är den slut så då blir det Pink - U+UR hand.

Så nu har ugnen precis blivit varm och muffinsarna har hoppat in i ugnen. Och Lippa sitter och leker med lite burkar i en av lådorna här i köket. Man kanske ska ta lite te och en ny gräddad muffins sen när Lippa somnat. Ska strax göra lite gröt till henne och sen ska hon få fortsätta med att vänja sig att dricka välling på kvällen istället för att ammas.

För några dagar sedan bestämde jag mig för att försöka vänja henne vid välling pga att det känns som hon inte står sig ordentligt på att ammas till sömns. Men det är betydligt svårare än vad jag trodde att det skulle vara. Självklart trodde jag inte att hon skulle slurpa i sig alltihop första kvällen, men hade ju inte direkt räknat med att hon skulle bli arg på flaskan så fort den kom i närheten av henne. Men första kvällen fick jag i henne ungefär 10 ml, vilket är ingenting. Andra kvällen drack hon ungefär 30 ml, och då går det ju åt rätt håll i alla fall, tänkte jag. Och iförrigår drack hon bara 10 ml igen. Men igår testade jag en annorlunda grej, att någon annan än jag skulle ge vällingen. För hon vet ju att jag har bröstmjölken och kanske vägrar att äta något annat då när hon vet att jag har något annat att bjuda på. Så igår fick min syrra testa att ge henne vällingen och då drack hon ca 50-60 ml, så det var ju lite skillnad. Så ikväll ska syrran få testa ge henne välling igen och se om hon dricker lika bra igen.

Och när vi ändå är inne på att prata Filippas mat så kan jag ju berätta att nu har hon fått gå över till 8 månadersburkarna. Hon är så otroligt duktig på att tugga trots att hon är tandlös än så länge. Hon brukar få sitta och små pilla med majs och små brödbitar när hon äter gröt t.ex och hon har aldrig satt det i halsen. Och när vi äter b.la. kokt potatis brukar hon få några små potatisbitar som hon kan sitta och pilla med. Hon blir hur nöjd som helst då. :)

Nej nu ska jag starx ta ut muffinsarna ur ugnen, är typ 3-4 minuter kvar bara. Och innan dess tänkte jag göra Filippas gröt. För hon börjar hon bli trött och hungrig.
Lägger in bilder senare om jag kommer ihåg.
Tjingeling!

Ont i huvudet

Usch har ont i huvudet, har nog drukigt lite för lite idag. Nej, nu har jag inte tid med det här, nu ska jag gå och göra gröt till lill tjejen och sen ska hon nattas. Skriver kanske om dagen då, om jag känner för det.
Tjingeling så länge!


Svenskar och engelska språket.

Här kommer lite "fallgropar" när det gäller det engelska språket.
Hoppas nu skrattar lika mycket som jag gjorde.

Ryktet säger att en britt på besök på ett av de större svenska företagen blev mottagen av en sekreterare med orden: "Please, take your clothes off and meet me in the whip*-room!"

* Whip betyder Piska, piskar


I bankvärlden utspelades följande: En engelsktalande man kom in på en svensk bank för att skaffa sig ett bankfack, "It's okej", sa tjänstemannen, "would you please fill in this blanket, and show me your leg".
Passiviserad av undran över vilken filt hon menade, och varför hon ville se hans ben (han var ju ändå över 70 år), stod han bara där.
Tjänstemannen såg sig ändå föranlåten att föra samtalet vidare: "Would you like a big fuck or a small fuck?". Vid det laget låg alla kollegerna dubbelvikta, skrattande bakom disken.


Svensk på besök i Amerikat är imponerad av bilen han åker i: "It must be nice to have a fart*-controller in the car."

* Fart betyer fjärt, prutta, fiser


En ingenjör skulle inleda en internationell teknisk mässa och hälsa alla välkomna: "Ladies and gentlieman, welcome to this technical mess*!"

* Mess betyder matsällskap, lortgris


Två herrar från gamla goda Götabanken talade om förnyande internationella kontakter strax efter namnbytet till GOTA BANKEN med orden: "Dear friends, we are the same guys as before although we have lost our pricks*."

* Pricks betyder pitt, penis


Två svenskar är i England på affärsresa och ägaren till företaget de besökt bjöd dem att äta middag med hans familj. Deras 2-åriga barn började framåt kvällen bli lite grinigt, varvid den ene svensken (som har sett blöjreklamen om ungen som var lite "kinkig") sa: "Is he getting a little kinky?"


Ett gäng amerikaner är på äventyrssemester i Lappland. Då de blev serverade en ståtlig trerättersmeny mitt ute i skogen var de mäkta imponerade och undrade nartuligtvis vad de blev serverade. Förrätten var enkel, "salmon". Efterrätten var inte heller så svår att förklar, "lingonberrys". Men varmrätten, som var fjällripa, översattes som "mountain-rape*".

* Rape betyder våldta


En polare på besök i London ville köpa dartpilar, varpå han frågar en expedit följande: "Have you got any piles*?"

* Pile betyder hemorrojd


Konversation mellan pilot (nationalitet okänd) och flygledare på Sturup en majdag för några år sedan. Pilot: "What are those yellow fields below us?" Flygledare: "It's probably rapefields." Pilot: "Oh, you have fields for that in Sweden?"


En polare stod vid en korvkiosk i Trollhättan och väntade på sin mat. Potatismoset var slut och medan han väntade på att mer mos skulle bli klart dök det upp en annan kund. Den nya kunden visade sig vara engelsman. Polaren vände sig till engelsmannen och förklarade vänligt: "You must wait for the moose*."

* Moose betyder älg.


Två vänninor var på cykelsemester i Holland och en solig eftermiddag blev den ena vänninan trött och yr och kände sig som hon skulle svimma. Varpå den andra begav sig till närmsta hus för att be om ett glas vatten. "Please, could I have some water because my friend is swimming!"


Jaha

Jag hade tänkt skriva ett fint litet inlägg för Mikaelas skull, eftersom hon bett om en uppdatering. Men tyvärr har jag ingen skriv lust, alls.
Återkommer när jag funnit denna lust igen!
Kan ske om en vecka eller redan ikväll, man vet aldrig.

Göra en egen kokbok?

Idag har vi varit på medborgarkontoret och fixat en dagisplats till lill tjejen. Men hon måste fyllt ett år för att få börja så den 20 februari börjar hon på dagis. Just nu har vi bara tagit ett dagis eftersom jag inte visste något om dagisen som fanns. Men i helgen ska mamma och jag gå runt lite och kolla på dom olika ställena och se vart dom ligger och vilket som vi tror blir bäst. Och så kanske jag går till medborgarkontoret i nästa vecka och ändrar i så fall. Men får se. :)
Enda problemet är ju bara att jag börjar skolan den 14 januari. Fast jag har kommit på en ganska bra lösning. Dom dagarna som ingen annan kan passa henne medan jag är i skolan får jag väl ta med henne till skolan. Eftersom alla andra i klassen är ute på praktik till sportlovet och jag sitter själv i skolan, eller klassrummet i alla fall så tycker jag att det borde funka. Men ska prata med Jocke och Anki i nästa vecka.

När vi kom hem var jag tvungen att gå ner till ica och syster ville gärna gå ner till lekplatsen och gunga med Filippa så jag sa att hon gärna fick göra det. Så gick ner till ica själv. Kändes ganska tomt och konstigt att inte dra på en vagn. Men man behöver ju få vara själv en del också, även om det bara handlade om en kvart eller så.

Satt och spånade lite i vad jag ska göra för projektarbete i skolan sen. Vill ha en ide och kanske börja lite smått nu under hösten, så det verkligen blir ett bra jobb. Och jag har skrivit ner några ideer som jag ska prata med Anki om. Den som jag tror mest på är att göra en kokbok för familjen, med familjens 30 favoriter. Låter inte det roligt?

För någon dag sedan skrev jag om att Lippa testar en på skötbordet och ska vända på dig hit och dit, att det var det enda hon gjorde hitills. Nu har hon börjat när det gäller maten också. Man får trixa och fixa en del, men till slut så har man fått henne att äta nästan allt i alla fall. Lilla rackarungen :)

Nej, nu börjar mina ben somna så nu ska jag hoppa runt lite grann,
Tjingeling!

image190
Kryper under möblerna.

image191
Ska klättra på fotöljen.

image192
Sötisen.


En jobbig dag

Sitter i min säng med en mensvärk som gjort mig illamående och smått trött. Att man alltid ska behöva få lida av den smärtan, räcker det inte med att man känner sig uppblåst som en ballong. Vi tjejer blir påminda om att vi är tjejer tillräckligt tycker jag.

Idag har det varit en sån där dag då det inte alltid känns så kul att vara ensamstående förälder. I min blogg ser det nog oftast ut som att livet är som en dans även när man har en 7 månaders bebis. Det är det oftast, i alla fall med Filippa. Det kan ju ha med att göra att jag är så otroligt kär i henne så jag lägger inte riktigt märke till de som ibland kan kännas jobbigt. Eller så har jag bara haft en sån tur att jag fått en liten ängel. Jag vet inte riktigt..
Men i alla fall, idag har man fått känna att det är en småbarns mamma jag är. Filippa har gnällt och varit allmänt "jobbig" hela dagen, antagligen pga tänderna. Hennes tänder har bråkat med henne sen hon var ca 3 månader, och gör det fortfarande utan att titta fram. Men nu dom senaste dagarna har det blivit ljudare i tandköttet och Lippa har varit gnälligare än vanligt. Så nu tusan är dom nog på väg..

Små barn ska ju alltid testa sina föräldrar, eller egentligen alla. Men det är speciellt sina föräldrar som ska testat konstant. Det är den som dom känner sig tryggast med som dom trotsar mest hos. Och just nu är Lippa i en testperiod, speciellt på skötbordet. Det slutar alltid med tredje världskriget, som självklart mamma vinner. Hon ska hela tiden försöka vända på sig och vrider sig som en mask så man inte ska kunna torka rent henne eller ha en chans att sätta på en ny blöja. Och ju mer bestämd man blir, ju argare och ledsnare blir Lippa. Man får helt enkelt bita ihop, hålla emot så hon inte kan vrida på sig, torka rent, och sätta på blöjan. `
Det är just nu bara på skötbordet som denna filur tittar fram, men jag väntar bara på resten. Jag vet att det finns så mycket mer som jag kommer behöva kämpa igenom. Det värsta är nog treålders trotsen och tonåren.

image184
Lippa hoppar på sin moster som leker med hennes hund.

image185 
Lippa står vid soffbordet och kollar på tv.

image186
Läser en bok med mormor.

image187
Lippa innan en liten promenix.

image188
(Ursäkta att den är suddig) Lippa och jag.

image189
Dotter och mor ute.

One tree hill

Sitter här i min säng och surfar runt lite på internetvågorna medan jag slänger ett öga på tv imellan åt. Funderar lite på om jag ska sätta på ett nytt avsnitt av One tree hill som jag fastnat något enormt för. Nu har jag plöjt igenom hela första sesongen och snart halva andra sesongen. Skit, paniken kommer krypande.. jag köpte ju bara första och andra vad sjutton ska jag kolla på sen då? Hinner jag beställa tredje sesongen så jag får den innan jag hunnit se klart på andra? Världen går under.. knappast!

Jag har alltid undrat hur gamla dom i one tree hill ska föreställa att vara. Och nu när jag satt och kollade lite på google så hittade jag info om personerna. Eftersom Peyton Sawyer är min favorit så började jag kolla upp henne. Hon är bara några dagar äldre än mig ju, född 7 januari 1988. Brooke Davis är tydligen ett år yngre, vilket jag aldrig fattat i serien. Hon är född den 4 mars 1989. Nu vet jag äntligen det. :p

Nää, gud nu sitter jag ju bara och skriver blajblaj som inte en jävel bryr sig om haha.
Tjingeling!

image183
Peyton Sawyer (Hilarie Burton)


Idiotiskt att kommentera andras bröst

Jag har ingenting imot att man kommenterar andras utseende eller liknande. Men jag tycker inte att man ska kommentera saker som man inte kan göra någonting åt (utan operation), speciellt inte något som man vet är känsligt hos dom flesta. Många tjejer har komplex över sina bröst och sin rumpa och därför tycker jag inte att man ska kommentera dom, om man inte har något snällt att säga.
Att säga att man tycker att någon har jätte små bröst, häniga, fula eller vad som helst är bara onödigt och idiotiskt. Lika så att säga att någon har för platt, för stor eller för bred rumpa. Man vet mycket väl själv vad man har för kropp och hur den ser ut. Man behöver inte höra det från andra också.
Om du ser att jag t.ex har väldigt platt rumpa så kan jag nästan garantera att jag redan har sett eller märkt det tio gånger värre än dig och säkert haft ångest över det också. Då mår man ju bara sämre av att höra det av någon annan.

Men man kan ju kommentera någons kläder eller hår och liknande för det går att göra någonting åt. Man kan klippa håret eller byta kläder. För det behövs inga större ingrepp för att ändra på sånt. Det är något man kan göra hemma om man vill. Bara gå till garderoben och ta fram något nytt plagg eller ta fram en sax och klippa i håret (om man nu är duktig på det) annars får man väl gå till frissan då.
Men förhoppningsvis förstår nu själva poängen.

Anledningen till att jag skriver det här är för att en så kallad kompis till min syrra kommenterade hennes bröst på ett taskigt sätt idag framför massa människor. Och alla som känner min syrra väl vet att hon har väldigt mycket komplex över just brösten. Och när hon berättade det för mig såg jag hur illa hon tagit den där kommentaren. Jag blev så arg och ledsen över att någon sagt så just till henne som har haft såna problem med just den biten. Kunde hon inte fått en kommentar om sitt långa hår eller något sånt i stället?!